Składniki:
- 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
- 3 małe jajka
- 100 g masła, roztopionego
- 70 g cukru z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki rumu (możesz użyć wódki - około 120 ml)
- 250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- olej lub smalec do smażenia
- konfitura lub krem budyniowy, do nadziewania - użyłam masy toffi
Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami a ze świeżych zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło.
Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej masy - staraj się nie dosypywać mąki, mimo, że ciasto będzie się kleić do dłoni (w celu ułatwienia pracy możesz lekko natłuścić ręce olejem aby łatwiej wyrobić ciasto).
Wyrobioną masę uformuj w kulkę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu, ciasto wyłożyć na oproszony mąką blat, rozwałkować na grubość około 1 - 1,2 cm i wycinać szklanką krążki o średnicy około 5 -6 cm. Krążki odkładać na blat (blaszkę, stolnicę) oprószony mąką, odstawić aby podwoiły swoją objętość, pilnując aby ciasto nie przerosło.
Rozgrzej tłuszcz do smażenia do 175* i smaż w nim pączki po kilka minut z każdej strony, pilnując aby się nie spaliły.
Usmażone pączki odkładać na papierowy ręcznik kuchenny, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Nadziewaj ulubioną konfiturą lub dżemem.
Gdy będą jeszcze ciepłe polukruj.
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru.
Przepis pochodzi z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz