środa, 26 lutego 2014

Pączki

Tłusty czwartek już jutro a więc warto zainwestować trochę czasu i chęci i zrobić domowe, pachnące pączki.Fakt, przygotowanie jest nieco pracochłonne i czasochłonne ale smak wynagrodzi każdy trud.

Składniki:
  • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 małe jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu (możesz użyć wódki - około 120 ml)
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • olej lub smalec do smażenia
  • konfitura lub krem budyniowy, do nadziewania - użyłam masy toffi
Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami a ze świeżych zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. 
Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej masy - staraj się nie dosypywać mąki, mimo, że ciasto będzie się kleić do dłoni (w celu ułatwienia pracy możesz lekko natłuścić ręce olejem aby łatwiej wyrobić ciasto). 
Wyrobioną masę uformuj w kulkę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu, ciasto wyłożyć na oproszony mąką blat, rozwałkować na grubość około 1 - 1,2 cm i wycinać szklanką krążki o średnicy około 5 -6 cm. Krążki odkładać na blat (blaszkę, stolnicę) oprószony mąką, odstawić aby podwoiły swoją objętość, pilnując aby ciasto nie przerosło. 
Rozgrzej tłuszcz do smażenia do 175* i smaż w nim pączki po kilka minut z każdej strony, pilnując aby się nie spaliły. 
Usmażone pączki odkładać na papierowy ręcznik kuchenny, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Nadziewaj ulubioną konfiturą lub dżemem.
Gdy będą jeszcze ciepłe polukruj.

Lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru. 


Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template