środa, 5 lutego 2014

Nadziewane muszle

Przyznam się bez bicia, że pierwszy raz robię nadziewany makaron i żałuje, że nie robiłam tego wcześniej. Co prawda, danie jest nieco pracochłonne ale na prawdę smak wynagrodzi długie czekanie.
Makaronowe muszle nadziane mięsem, otoczone lawiną pomidorowego sosu i oblane delikatnym beszamelem, to połączenie idealne. 



Składniki:
  • około 25-30 dużych muszli makaronowych
  • 500 g mielonego mięsa (ja użyłam wołowinę)
  • około 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • ok. 80 g parmezanu
Na sos pomidorowy:
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka oliwy
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • sól i pieprz do smaku
Na sos beszamelowy
  •  2 kopiaste łyżki masła (lub margaryny)
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 2,5 szkl. mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Makaron gotuj we wrzącej wodzie, osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ugotowaniu odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.

Nadzienie: Cebule pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnie aby się zeszkliła, dodaj pokrojone na drobno pieczarki, podsmaż chwilę i dodaj posiekany drobno czosnek. Dodaj mięso i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Ostudź.

Sos pomidorowy: Pomidory przerzuć do rondelka, dodaj oliwę oraz posiekane liście bazylii (lub suszoną bazylię) wedle uznania. Dopraw i gotuj sos przez około 10 minut.

Sos beszamelowy: masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Do aksamitnej masy dolewaj porcjami mleko, ciągle mieszając. Gdy masa będzie gładka i kremowa dopraw solą, pieprzem i (najlepiej) świeżo utartą gałką muszkatołową.

Nagrzej piekarnik do 180*C.
Cały sos pomidorowy przelej do naczynia żaroodpornego.
Przelej trochę beszamelu do nadzienia - tyle aby połączyć składniki. Wymieszaj. Napełniaj przygotowanym farszem muszle.
Nadziane muszle układaj luźno na sosie pomidorowym, polej je resztą sosu beszamelowego a po wierzchu posyp startym parmezanem. Danie przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25 minut, po upływie czasu ściągnij papier i zapiekaj jeszcze przez 10 minut aż ser na wierzchu zrobi się rumiany.

Podawaj gorące.


Inspirowałam się przepisem znalezionym na tej stronie



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template