Makaronowe muszle nadziane mięsem, otoczone lawiną pomidorowego sosu i oblane delikatnym beszamelem, to połączenie idealne.
Składniki:
- około 25-30 dużych muszli makaronowych
- 500 g mielonego mięsa (ja użyłam wołowinę)
- około 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- ok. 80 g parmezanu
- 800 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżka oliwy
- bazylia (świeża lub suszona)
- sól i pieprz do smaku
- 2 kopiaste łyżki masła (lub margaryny)
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 2,5 szkl. mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Makaron gotuj we wrzącej wodzie, osolonej wodzie przez około 5 minut. Po ugotowaniu odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.
Nadzienie: Cebule pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnie aby się zeszkliła, dodaj pokrojone na drobno pieczarki, podsmaż chwilę i dodaj posiekany drobno czosnek. Dodaj mięso i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Ostudź.
Sos pomidorowy: Pomidory przerzuć do rondelka, dodaj oliwę oraz posiekane liście bazylii (lub suszoną bazylię) wedle uznania. Dopraw i gotuj sos przez około 10 minut.
Sos beszamelowy: masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Do aksamitnej masy dolewaj porcjami mleko, ciągle mieszając. Gdy masa będzie gładka i kremowa dopraw solą, pieprzem i (najlepiej) świeżo utartą gałką muszkatołową.
Nagrzej piekarnik do 180*C.
Cały sos pomidorowy przelej do naczynia żaroodpornego.
Przelej trochę beszamelu do nadzienia - tyle aby połączyć składniki. Wymieszaj. Napełniaj przygotowanym farszem muszle.
Nadziane muszle układaj luźno na sosie pomidorowym, polej je resztą sosu beszamelowego a po wierzchu posyp startym parmezanem. Danie przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25 minut, po upływie czasu ściągnij papier i zapiekaj jeszcze przez 10 minut aż ser na wierzchu zrobi się rumiany.
Podawaj gorące.
Inspirowałam się przepisem znalezionym na tej stronie
0 komentarze:
Prześlij komentarz