piątek, 14 lutego 2014

Banoffee Pie

Cóż mogę powiedzieć o tym deserze? Jest mocno słodki, ciekawy w smaku - bananowy, śmietankowy, mleczny, idealny do kawy, na zakończenie stresującego dnia. Zdecydowanie poprawia nastrój a na dodatek robi się go w kilka chwil i jest idealne na niezapowiedziane wizyty oraz dla wielbicieli wielkich słodkości.



Składniki:
  • 170 g herbatników
  • 4 czubate łyżki miękkiego masła
  • 3 banany
  • 400 g masy toffi 
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietan-fixu lub 2 łyżeczki mleka w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do blendera wrzucamy herbatniki i miskujemy je na drobno, dodajemy masło i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tak zrobione herbatniki przesypujemy do tortownicy i wygładzamy, dociskając łyżką tworząc gładki spód.
Na herbatnikowy spód wylewamy masę toffi (w celu łatwiejszego nakładania masy możemy ją nieco podgrzać).
Banany obieramy ze skórki, kroimy je w krążki i układamy na masie toffi, po czym smarujemy pędzelkiem sokiem z cytryny, aby banany nie ściemniały .
Ubijamy śmietanę na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu i wykładamy ją na banany, po czym posypujemy delikatnie ciemnym kakao.
Chłodzimy w lodówce. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template