piątek, 14 lutego 2014

Pożywne bułki pszenne

Lubię świeże pieczywo a w szczególności bułeczki. Czasami zachciewa mi się takich późną nocą, kiedy sklepy w okolicy są już zamknięte. Cóż począć, trzeba podwinąć rękawy i zabrać się do roboty. 
Bułki są bardzo smaczne a dzięki dodatkowi mąki pszennej pełnoziarnistej pożywne, nie nadmuchane jak te sklepowe, przyjemne w smaku. Pasują zarówno do wędliny jak i do miodu czy dżemu. Na drugi dzień nadal są miękkie i smakują równie dobrze jak w dniu pieczenia.



Składniki na około 8 bułek (po ~107 g)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 130 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Z ciepłego mleka, ciepłej wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki pszennej (pobranej z podanej wagi) zrobić zaczyn i odstawić go na około 15 minut aż na płynie stworzy się piana.
Pozostałą mąkę przesypać do miski, wsypać sól, po czym wlać zaczyn i roztopione masło. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie, sprężyste i nie będzie kleiło się do dłoni. Odstawić pod przykryciem na około 30 minut do 1 godziny (do podwojenia objętości ciasta) w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na równe porcje, formować kulki i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża na środku naciąć bułkę. Dla wzbogacenia - bułki można posmarować wodą i posypać np. łuskanym słonecznikiem, makiem lub sezamem.
Ponownie pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym.
Piekarnik nagrzać do 200* i piec bułeczki przez około 20 minut (do uzyskania ładnej, rumianej skórki).



Inspirowałam się tą stroną

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template