Bułki są bardzo smaczne a dzięki dodatkowi mąki pszennej pełnoziarnistej pożywne, nie nadmuchane jak te sklepowe, przyjemne w smaku. Pasują zarówno do wędliny jak i do miodu czy dżemu. Na drugi dzień nadal są miękkie i smakują równie dobrze jak w dniu pieczenia.
Składniki na około 8 bułek (po ~107 g)
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 130 ml ciepłej wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Pozostałą mąkę przesypać do miski, wsypać sól, po czym wlać zaczyn i roztopione masło. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie, sprężyste i nie będzie kleiło się do dłoni. Odstawić pod przykryciem na około 30 minut do 1 godziny (do podwojenia objętości ciasta) w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na równe porcje, formować kulki i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża na środku naciąć bułkę. Dla wzbogacenia - bułki można posmarować wodą i posypać np. łuskanym słonecznikiem, makiem lub sezamem.
Ponownie pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym.
Piekarnik nagrzać do 200* i piec bułeczki przez około 20 minut (do uzyskania ładnej, rumianej skórki).
Inspirowałam się tą stroną
0 komentarze:
Prześlij komentarz