sobota, 8 lutego 2014

Pancake

Propozycja na śniadanie w stylu amerykańskim - czyli pancake. Placki są smaczne, puszyste i delikatne. Polecam podawać z ulubionym dżemem, kremem czekoladowym, syropem klonowym lub innymi dodatkami.



Składniki na około 7 dużych pancake:
  • 2 szkl. mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szkl. maślanki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże jajka
Do jednej miski wsyp suche składniki - wymieszaj. Do drugiej miski wlej składniki mokre i także wymieszaj. W misce z suchymi składnikami zrób dołek i do niego wlewaj płynne składniki, dokładnie mieszając.
Na średnim ogniu nagrzej patelnie, nawilżoną olejem (najlepiej to zrobić używając tłuszczu w sprayu bądź za pomocą sylikonowego pędzelka) i nakładaj porcje ciasta. Smaż na złoty kolor z obu stron, uważając by placki się nie przypaliły.
Patelnie natłuszczaj przy każdorazowym nakładaniu porcji ciasta.

Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template