Gniazdka znane również jako pączki hiszpańskie czy wiedeńskie są jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Delikatne, rozpływające się w ustach, odpowiednio słodkie - idealne. I mimo, że nie wyglądają jak dzieło sztuki, to smakują wybornie.
Składniki na ciasto:
- 1 szkl. wody
- 100 g masła/ bądź margaryny do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki wrzącej wody
Ciasto:
wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć jednym ruchem wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ostudzić.
Do ostudzonego ciasta wbijać kolejno jajka, ciągle miksując.
Gładkie ciasto przekładać do szprycy (rękawa cukierniczego) i na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, formować krążki o średnicy 6 cm, po czym papier z uformowanymi gniazdkami przecinać na kwadraty, nie uszkadzając przy tym ciasta.
Olej rozgrzać do 180* C (ja do tego celu użyłam frytkownicy). Na rozgrzany tłuszcz układać partiami ciasto, papierem do góry, po czym, po 1 minucie delikatnie go usunąć. Smażyć gniazdka przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone przekładać na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Wystudzić, po czym, polukrować.
cukier puder wymieszać z wrzątkiem i sokiem z cytryny. Lukrować nim pączki.
Przepis pochodzi z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz