niedziela, 23 lutego 2014

Gniazdka

Coś dla fanów ciasta parzonego - ptysiowego a jako, że nie długo będzie Tłusty Czwartek - przepis jak najbardziej jest wart wypróbowania. 
Gniazdka znane również jako pączki hiszpańskie czy wiedeńskie są jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Delikatne, rozpływające się w ustach, odpowiednio słodkie - idealne. I mimo, że nie wyglądają jak dzieło sztuki, to smakują wybornie. 

Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. wody
  • 100 g masła/ bądź margaryny do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Składniki na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
Ciasto: 
wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć jednym ruchem wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ostudzić.
Do ostudzonego ciasta wbijać kolejno jajka, ciągle miksując.
Gładkie ciasto przekładać do szprycy (rękawa cukierniczego) i na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, formować krążki o średnicy 6 cm, po czym papier z uformowanymi gniazdkami przecinać na kwadraty, nie uszkadzając przy tym ciasta. 
Olej rozgrzać do 180* C (ja do tego celu użyłam frytkownicy). Na rozgrzany tłuszcz układać partiami ciasto, papierem do góry, po czym, po 1 minucie delikatnie go usunąć. Smażyć gniazdka przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone przekładać na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Wystudzić, po czym, polukrować.

Lukier:
cukier puder wymieszać z wrzątkiem i sokiem z cytryny. Lukrować nim pączki.


Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template