czwartek, 30 stycznia 2014

Zielona fasolka z pistacjowym pesto

Zielona fasolka jest jednym z moich ulubionych warzyw. Tym razem wypróbowałam przepis z książki Nigellissima.
Szybka, smaczna i bardzo aromatyczna przystawka. Fasolka zyskuje nowego wymiaru i jest to ciekawe odejście od tradycyjnej fasolki z bułką tartą.


Składniki:
  • 600 g zielonej fasolki bez szypułek, pociętej na kawałki (użyłam całej)
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach albo 1/2 łyżeczki miałkiej soli (lub do smaku)
  • 3 łyżki pistacji bez łupin
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • mały pęczek bazylii (około 20 g)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 obrany ząbek czosnku
Nastaw wodę w garnku na fasolkę. posól ją gdy zacznie wrzeć. 
Do blendera wrzuć bazylię, pistację, starty parmezan i wlej oliwę. Zetrzyj do niej ćwierć ząbka czosnku - a resztę wrzuć do garnka na fasolkę. Zmiksuj składniki na gładką masę.
Ugotuj fasolkę według swoich upodobań. 1-2 łyżki wody z gotowania fasolki wlej do pesto i ponownie zmiksuj.
Odcedź fasolkę (wyrzucając kawałek czosnku), wrzuć do miski, polej pesto i wymieszaj. Przełóż do salaterki i podawaj na stół.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template