Szybka, smaczna i bardzo aromatyczna przystawka. Fasolka zyskuje nowego wymiaru i jest to ciekawe odejście od tradycyjnej fasolki z bułką tartą.
Składniki:
- 600 g zielonej fasolki bez szypułek, pociętej na kawałki (użyłam całej)
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach albo 1/2 łyżeczki miałkiej soli (lub do smaku)
- 3 łyżki pistacji bez łupin
- 3 łyżki startego parmezanu
- mały pęczek bazylii (około 20 g)
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 obrany ząbek czosnku
Do blendera wrzuć bazylię, pistację, starty parmezan i wlej oliwę. Zetrzyj do niej ćwierć ząbka czosnku - a resztę wrzuć do garnka na fasolkę. Zmiksuj składniki na gładką masę.
Ugotuj fasolkę według swoich upodobań. 1-2 łyżki wody z gotowania fasolki wlej do pesto i ponownie zmiksuj.
Odcedź fasolkę (wyrzucając kawałek czosnku), wrzuć do miski, polej pesto i wymieszaj. Przełóż do salaterki i podawaj na stół.
0 komentarze:
Prześlij komentarz