sobota, 11 stycznia 2014

Spaghetti alla puttanesca

Na dzisiejszy obiad podałam spaghetti alla puttanesca z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni", którą nabyłam jakiś czas temu.
Sama nazwała jest dość wymowna - puttana bowiem, oznacza po włosku - delikatnie mówiąc, panią lekkich obyczajów, aczkolwiek danie jest bogate w smaku, aromatyczne, sycące.

Dzisiaj użyłam kaparów w zalewie octowej, przez co niepotrzebne było dodawanie soku z cytryny. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego smaku zmniejszcie ilość soku, bądź całkowicie go pomińcie. 


Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na 4 - 6 porcji
  • 500 g spaghetti
  • 1 puszka (225 g) tuńczyka w oliwie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 1 puszka (30 g) anchois w oliwie
  • 1 lub 2 świeże czerwone papryczki chili
  • mały pęczek świeżej natki piertuszki
  • 8 czarnych oliwek z pestkami, ze słoika
  • mielony cynamon
  • 1 słoik (700 g) passaty lub 2 puszki (2 x 400 g) krojonych pomidorów z puszki
  • 1 cytryna
Zagotuj wodę na makaron, posól ją obwicie i ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Postaw patelnie na palnik, wlej na nią oliwę z tuńczyka, wyciśnij dwa żabki czosnku, dodaj kapary i anchois wraz z oliwą. Wrzuć drobno posiekane chili i łodyżki natki pietruszki. Zamieszaj makaron. Grubo posiekaj listki natki pietruszki i odłóż na później. Składniki na patelni smaż przez 2 minuty, mieszając. Następnie dodaj tuńczyka rozdzielając go na kawałki i oliwki (bez pestek, dodatkowo możesz pokroić oliwki w krążki). Dodaj sporą szczyptę cynamonu i passatę lub pomidory z puszki.
Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i zachowaj część wody z jego gotowania. Ostrożnie przełóż makaron na patelnie z sosem. Dodaj większość natki i sok z 1 cytryny, skrop oliwą extra vergine i porządnie wymieszaj. Jeśli trzeba, dla rozrzedzenia sosu dolej trochę wody z gotowania makaronu. Spaghetti przełóż na półmisek, posyp resztą natki.

Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template