Sama nazwała jest dość wymowna - puttana bowiem, oznacza po włosku - delikatnie mówiąc, panią lekkich obyczajów, aczkolwiek danie jest bogate w smaku, aromatyczne, sycące.
Dzisiaj użyłam kaparów w zalewie octowej, przez co niepotrzebne było dodawanie soku z cytryny. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego smaku zmniejszcie ilość soku, bądź całkowicie go pomińcie.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na 4 - 6 porcji
- 500 g spaghetti
- 1 puszka (225 g) tuńczyka w oliwie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka odsączonych kaparów
- 1 puszka (30 g) anchois w oliwie
- 1 lub 2 świeże czerwone papryczki chili
- mały pęczek świeżej natki piertuszki
- 8 czarnych oliwek z pestkami, ze słoika
- mielony cynamon
- 1 słoik (700 g) passaty lub 2 puszki (2 x 400 g) krojonych pomidorów z puszki
- 1 cytryna
Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i zachowaj część wody z jego gotowania. Ostrożnie przełóż makaron na patelnie z sosem. Dodaj większość natki i sok z 1 cytryny, skrop oliwą extra vergine i porządnie wymieszaj. Jeśli trzeba, dla rozrzedzenia sosu dolej trochę wody z gotowania makaronu. Spaghetti przełóż na półmisek, posyp resztą natki.
Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz