niedziela, 19 stycznia 2014

Drożdżówka leniuszka

Niedzielne popołudnie dłuży się i dłuży... jest mi nudno i czegoś mi brak. Czego? Oczywiście słodkiego "cośka". Takiego "cośka" przy którym się nie napracuję, a po zjedzeniu którego, będę ukontentowana.
Tym razem padło na drożdżówkę leniuszka, która jest tak prosta w przygotowaniu, że nawet początkujący sobie z nią poradzi a dodatkowym jej atutem jest to, że nie pobrudzisz sobie rąk jej wyrabianiem. Za ten brak wysiłku dostaniesz pięknie pachnące, puszyste i delikatne ciasto.
Naprawdę, wystarczy tylko chwila cierpliwości i drożdżówka będzie gotowa. 

Składniki:
  • 3 jajka
  • 50 gram drożdży
  • 0,5 szkl. cukru (jeśli lubisz mocno słodkie ciasto możesz dać więcej)
  • 0,5 szkl. roztopionego masła (możesz też z powodzeniem użyć oleju)
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • 2,5 szkl. mąki
  • kilka kropel aromatu rumowego - według uznania
Wszystkie składniki wsyp w podanej kolejności do miski. Nie mieszaj! Zostaw ciasto w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wymieszaj łyżką. Ciasto będzie dość luźne. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posyp kruszoną, odstaw na 20 minut a po tym czasie piecz około 35 - 40 minut w temperaturze 180*C - do złotego koloru. 
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru (użyłam 50 g cukru z wanilią i 50 g zwykłego cukru)
  • 200 g mąki
Masło rozpuść w rondelku - nie pozwól mu się zagotować. Do masła wsyp cukier oraz mąkę. Mieszaj do uzyskania grudek.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template