Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
- 1 jajko
- ketchup
- przyprawy: szuszone oregano i bazylia - obowiązkowo
- papryka - pokrojona w kostkę
- cebula- pokrojona w drobną kostkę
- pieczarki - pokrojone w plasterki
- wędlina np. szynka gotowana, mielonka - pokrojona w plastry
- oliwki
- wszystko to, na co macie w danej chwili ochotę :)
- utarty ser w dowolnej ilości
Do ciepłej wody wrzuć rozkruszone drożdże, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki (ująć z podanej wyżej ilości), wymieszaj i odstaw do momentu powstania grubej piany.
Do miski wsyp mąkę, sól, wrzuć jajko, wlej olej i spieniony płyn. Wyrabiaj ciasto do uzyskania elastycznej, gładkiej konsystencji. Uformuj kulę, lekko posmaruj olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut (do podwojenia objętości ciasta). Po tym czasie jeszcze raz wyrób ciasto, podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów (jeśli lubisz grubsze ciasto zwiększ grubość), przełóż na blachę* wyłożoną papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 180*C.
W między czasie ciasto polej ketchupem, posyp oregano i bazylią. Następnie posyp pokrojoną cebulą, papryką, pieczarkami, szynką (oraz inne składniki, na które masz ochotę) oraz utartym serem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz