poniedziałek, 20 stycznia 2014

Moja pizza

Wszystkie osoby, które chociaż raz jadły moją pizzę, były nią zachwycone, nie mogły oprzeć się pokusie i krzyczały o dokładkę a na koniec prosiły o przepis. Nieskromnie stwierdzę, że moja pizza jest na prawdę pyszna! Ciasto jest mięciutkie, pulchne, delikatne, od spodu lekko chrupiące a z wierzchu kusi masa pysznych dodatków i ciągnący serek. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
  • 1 jajko
Dodatki:
  • ketchup
  • przyprawy: szuszone oregano i bazylia - obowiązkowo
  • papryka - pokrojona w kostkę
  • cebula- pokrojona w drobną kostkę
  • pieczarki - pokrojone w plasterki
  • wędlina np. szynka gotowana, mielonka - pokrojona w plastry
  • oliwki
  • wszystko to, na co macie w danej chwili ochotę :)
  • utarty ser w dowolnej ilości

Do ciepłej wody wrzuć rozkruszone drożdże, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki (ująć z podanej wyżej ilości), wymieszaj i odstaw do momentu powstania grubej piany.
Do miski wsyp mąkę, sól, wrzuć jajko, wlej olej i spieniony płyn. Wyrabiaj ciasto do uzyskania elastycznej, gładkiej konsystencji. Uformuj kulę, lekko posmaruj olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut (do podwojenia objętości ciasta). Po tym czasie jeszcze raz wyrób ciasto, podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów (jeśli lubisz grubsze ciasto zwiększ grubość), przełóż na blachę* wyłożoną papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 180*C.
W między czasie ciasto polej ketchupem, posyp oregano i bazylią. Następnie posyp pokrojoną cebulą, papryką, pieczarkami, szynką (oraz inne składniki, na które masz ochotę) oraz utartym serem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template