Na dzisiejsze śniadanie podałam gofry z przepisu z tej strony. Wyszły dobre - pulchne, delikatne, lekko słodkie. Są warte wypróbowania... ale to nadal nie jest to. Poszukiwania belgijskich gofrów idealnych dalej trwają.
Składniki:
- 4 jajka (białka oddzielić od żółtek)
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru (w przepisie była 1 łyżka)
- 1 opakowanie drożdży instant
- 200 ml ciepłej wody
- 300 ml ciepłego mleka
- 100 g masła/margaryny - roztopionej
Mąkę, cukier i żółtka jajek wrzucić do miski. W 200 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, a następnie wlać do miski z mąką. Później wlać roztopione masło i ciepłe mleko - wymieszać.
W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek. Przełożyć do ciasta, delikatnie połączyć.
Ciasto wylewać na formę do gofrów i piec na złoty kolor, gorące posypać cukrem pudrem, przełożyć na kratkę do lekkiego przestudzenia.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, bitą śmietaną, owocami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz