sobota, 25 stycznia 2014

Gofry belgijskie

Bardzo lubię gofry. Będąc na wakacjach w Belgii, zostałam uraczona ichniejszymi goframi. Były pyszne! Słodkie, delikatne jak chmurka, z wierzchu lekko chrupiące, tłuściutkie i pachnące. Coś wspaniałego.
Na dzisiejsze śniadanie podałam gofry z przepisu z tej strony. Wyszły dobre - pulchne, delikatne, lekko słodkie. Są warte wypróbowania... ale to nadal nie jest to. Poszukiwania belgijskich gofrów idealnych dalej trwają.


Składniki:
  • 4 jajka (białka oddzielić od żółtek)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru (w przepisie była 1 łyżka)
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 200 ml ciepłej wody
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła/margaryny - roztopionej
Rozgrzej gofrownicę.
Mąkę, cukier i żółtka jajek wrzucić do miski. W 200 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, a następnie wlać do miski z mąką. Później wlać roztopione masło i ciepłe mleko - wymieszać.
W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek. Przełożyć do ciasta, delikatnie połączyć.
Ciasto wylewać na formę do gofrów i piec na złoty kolor, gorące posypać cukrem pudrem, przełożyć na kratkę do lekkiego przestudzenia.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, bitą śmietaną, owocami.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template