Muffiny są obłędne. Miękkie, aromatyczne, pachnące. Proste do wykonania, z prostych składników, które zawsze znajdziemy w lodówce. Idealne same w sobie ale również dobrze smakują z kawałkiem wędlinki. No i zaledwie w 35 minut możemy cieszyć się pysznym śniadankiem - przyjemna odmiana dla codziennych kanapek.
Składniki (mi wyszło 12 średniej wielkości muffin)
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średniej wielkości marchewka ( około 80 - 100 g), starta na tarce o średnich oczkach - ja starłam na drobnych oczkach
- 150 g sera żółtego np. cheddar, startego na tarce o średnich oczkach - użyłam dobrej jakości goudy
- 75 ml oleju
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- przyprawy - pieprz, papryka słodka lub ostra, chilli - do smaku
- zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża lub suszona), oregano, szczypiorek itp.
- 40 g żółtego sera do posypania muffin
- czerwona papryka w proszku do posypania
Mąkę, proszek, sól oraz przyprawy przesiać do jednego naczynia.
W drugim naczyniu wymieszać mleko, jajka, olej, starty ser i marchewkę. Wymieszać.
Dodać suche składniki. Ponownie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Wylewać do formy na muffiny, prawie do końca pojemności. Posypać serem i oprószyć lekko papryką.
Piec przez około 25 minut, do suchego patyczka.
Muffiny wyciągnąć i wystudzić.
Smacznego
Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/
0 komentarze:
Prześlij komentarz