środa, 29 kwietnia 2015

Tort tiramisu

Tiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba. Włoski deser, który ma wiele wariacji. Dzisiaj zapraszam na moją wersję tortu tiramisu. Delikatny i nie za słodki. Tort jest kaloryczny - ale przecież urodziny ma się raz w roku więc warto poszaleć. 

Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozkłócić. Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać do momentu aż piana będzie lśniąca po czym dodawać partiami rozkłócone żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać mąkę i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników. 
Masę delikatnie przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez około 35 minut - do suchego patyczka. 
Biszkopt wystudzić i przeciąć na 3 (lub 4) placki, każdy z nich nasączyć ponczem.

Składniki na poncz:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 100 ml gorącej wody
  • 50 ml likieru migdałowego
Kawę zalać gorącą wodą, dolać likier migdałowy. Ponczem nasączyć każdy placek biszkoptu.
Jeśli lubicie bardziej zdecydowany smak można zmienić proporcję wody i likieru.

Składniki na krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 650 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru * 
  • 250 g gorzkiej czekolady
Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone. 
Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o większych oczkach.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody i rozpuścić w  minimalnej ilości wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia. 
Mascarpone umieścić w naczyniu, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. 
Do mascarpone dodać część ubitej śmietany i połączyć, w celu rozluźnienia kremu. Po czym delikatnie mieszając dodać pozostałą część śmietany. Dalej mieszając wąskim strumykiem wlewać ostudzoną żelatynę. 

Do niewielkiego naczynia odłożyć 1/3 część masy i połączyć z 1/3 części posiekanej czekolady. Tym kremem przełożyć pierwszy placek, przykryć kolejnym i smarować częścią pozostałej białej masy, posypać częścią czekolady, przykryć kolejnym plackiem i kolejne warstwy. Bok ciasta udekorować kremem. Całość (lub tylko górę tortu) posypać czekoladą.
Schłodzić w lodówce. 

Przepis na biszkopt pochodzi z magazynu "Gotuj krok po kroku" nr 1/15



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template