Składniki:
- 3 szkl. płatków owsianych
- 0,5 szkl. sezamu
- 100 g migdałów
- 1,5 szkl. łuskanego słonecznika
- 1 szkl. wiórek kokosowych
- 1 szkl. otrąb pszennych lub owsianych
- 1 szkl. siemienia lnianego
- 100 g orzechów laskowych
- około 40 g cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki. Mieszamy i wykładamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 25 minut - aż granola zacznie zmieniać kolor, mieszając co jakiś czas.
Do tak przygotowanej granoli możemy dodawać suszone lub świeże owoce. Podajemy z mlekiem, jogurtem lub innymi ulubionymi dodatkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz