wtorek, 21 kwietnia 2015

Granola

Lubicie granolę? Ja bardzo, lecz niestety na sklepowych półkach mało jest dobrych propozycji, bez zbędnych cukrów, tłuszczy czy ulepszaczy smaku. Taką granolę łatwo zrobicie w domowym zaciszu i co najważniejsze - z dodatkami jakie lubicie. A poniżej moja propozycja.


Składniki:
  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 0,5 szkl. sezamu
  • 100 g migdałów
  • 1,5 szkl. łuskanego słonecznika
  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • 1 szkl. otrąb pszennych lub owsianych
  • 1 szkl. siemienia lnianego
  • 100 g orzechów laskowych
  • około 40 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek miodu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki. Mieszamy i wykładamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 25 minut - aż granola zacznie zmieniać kolor, mieszając co jakiś czas. 
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i przesypujemy do pojemników (u mnie słoiki) i zamykamy szczelnie.

Do tak przygotowanej granoli możemy dodawać suszone lub świeże owoce. Podajemy z mlekiem, jogurtem lub innymi ulubionymi dodatkami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template