poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Bułki z ziemniakami

Czasami, gdy zdarza mi się, że ziemniaki zostaną z obiadu robię z nich zazwyczaj kopytka albo po prostu odsmażam na drugi dzień. Wczoraj jednak zrobiłam bułki. Wyszły smaczne - jedne z lepszych jakie robiłam. Dzisiaj, jedzone na śniadanie nadal były miękkie i pulchne. Nadają się zarówno do kanapki z serkiem i pomidorkiem jak i do kremu czekoladowego. Polecam, zwłaszcza, że to smaczny sposób na pozbycie się resztek jedzenia.

Składniki na około 16 bułek:
  • 1 szkl. ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 400 szkl. mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • mleko i mak do posypania
Z mleka, świeżych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do spienienia (przy drożdżach suszonych nie musimy tego robić). Resztę składników wrzucić do miski, wlać spieniony zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na porcję i uformować bułeczki. Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać makiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i wstawić wyrośnięte bułeczki na środkową półkę i piec przez około 25 minut, aż będą złociste.
Studzić na kratce. Jeść z ulubionymi dodatkami.


Przepis w nieco zmienionej formie pochodzi z  tej strony

1 komentarze:

  1. Przepiekne buły ! czekam aż zostaną mi ziemniaki i na 1% upiekę :)

    OdpowiedzUsuń

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template