Składniki na około 16 bułek:
- 1 szkl. ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 400 szkl. mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 400 ml ciepłego mleka
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- mleko i mak do posypania
Z mleka, świeżych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do spienienia (przy drożdżach suszonych nie musimy tego robić). Resztę składników wrzucić do miski, wlać spieniony zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i wstawić wyrośnięte bułeczki na środkową półkę i piec przez około 25 minut, aż będą złociste.
Studzić na kratce. Jeść z ulubionymi dodatkami.
Przepis w nieco zmienionej formie pochodzi z tej strony
Przepiekne buły ! czekam aż zostaną mi ziemniaki i na 1% upiekę :)
OdpowiedzUsuń