Składniki:
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 4 piersi z kurczaka (4 x 180 g)
- 4 łyżeczki gorczycy w proszku
- 1 duży por
- 4 ząbki czosnku
- około 50 ml białego wina
- 75 ml śmietanki 12% (ja użyłam 30%)
- 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- 0,5 szkl. wody lub bulionu drobiowego*
- około 4 łyżki oleju do smażenia
Tymianek pokroić na drobno. Oprawione filety z kurczaka posypać tymiankiem, gorczycą w proszku, solą i pieprzem. Natrzeć dobrze mięso.
Rozgrzać olej na patelni. Ułożyć na nim kurczaka i smażyć do złotego koloru z jednej strony.
W miedzy czasie por przekroić wzdłuż na pół, umyć dokładnie i pokroić w pół krążki. Wrzucić na bok patelni z kurczakiem a następnie wrzucić rozgnieciony czosnek, przekręcić mięso i polać całość winem.
Gdy kurczak będzie już usmażony, na patelnię wlać śmietankę, przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusić jeszcze przez 2 minuty. * Gdyby sos był za gęsty dolać wodę/bulion i zagotować.
Wyłączyć palnik, wyciągnąć kurczaka na deskę i pokroić na kawałki. Do sosu wmieszać musztardę francuską, spróbować i jeśli trzeba, doprawić.
Sos przełożyć na półmisek, na nim ułożyć pokrojonego kurczaka i udekorować tymiankiem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni".
0 komentarze:
Prześlij komentarz