wtorek, 21 kwietnia 2015

Kurczak w musztardzie

Na dzisiejszy obiad podałam filet z kurczaka w aromatycznym sosie z musztardą. Danie szybkie i odmienne od tradycyjnych, smażonych kotletów. Bogaty w smaki sos - zarówno słodki, słony, ostry i kwaśny idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. 


Składniki:
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 4 piersi z kurczaka (4 x 180 g)
  • 4 łyżeczki gorczycy w proszku
  • 1 duży por
  • 4 ząbki czosnku
  • około 50 ml białego wina
  • 75 ml śmietanki 12% (ja użyłam 30%)
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • 0,5 szkl. wody lub bulionu drobiowego*
  • około 4 łyżki oleju do smażenia
Tymianek pokroić na drobno. Oprawione filety z kurczaka posypać tymiankiem, gorczycą w proszku, solą i pieprzem. Natrzeć dobrze mięso. 

Rozgrzać olej na patelni. Ułożyć na nim kurczaka i smażyć do złotego koloru z jednej strony.
W miedzy czasie por przekroić wzdłuż na pół, umyć dokładnie i pokroić w pół krążki. Wrzucić na bok patelni z kurczakiem a następnie wrzucić rozgnieciony czosnek, przekręcić mięso i polać całość winem.

Gdy kurczak będzie już usmażony, na patelnię wlać śmietankę, przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusić jeszcze przez 2 minuty. * Gdyby sos był za gęsty dolać wodę/bulion i zagotować.

Wyłączyć palnik, wyciągnąć kurczaka na deskę i pokroić na kawałki. Do sosu wmieszać musztardę francuską, spróbować i jeśli trzeba, doprawić.
Sos przełożyć na półmisek, na nim ułożyć pokrojonego kurczaka i udekorować tymiankiem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni".


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template