Składniki na 4 przystawki lub 2 duże porcje:
- 20 g soczewicy puy lub innej zielonej (użyłam czerwonej)
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka świeżego tymianku
- sól i pieprz
- 1 ugotowany i obrany burak
- 20 dag koziego twarożku*
- oliwa z pierwszego tłoczenia**
Winegret:
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (użyłam rzepakowy)
- 2 łyżki białego octu winnego (użyłam czerwony)
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
Soczewicę opłukać pod bieżącą, zimną wodą i włożyć do garnka. Dodać liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Wody wlać dwa razu tyle ile wynosi objętość soczewicy i gotować do miękkości - około 15 minut. (Soczewicę czerwoną gotuje się krócej).
W między czasie przygotować sos: zmiksować koperek (razem z łodyżkami) z resztą składników i doprawić do smaku.
Soczewicę odcedzić, usuwając liść laurowy i tymianek. Buraka pokroić na bardzo cienkie plastry.
Soczewicę nałożyć na talerz, Na wierzchu ułożyć plastry buraka i kozi twarożek, polać winegretem i skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
* Można użyć twardego sera koziego lub fety.
** Pominęłam oliwę.
ciekawe połączenie, trzeba kiedyś wypróbować :D
OdpowiedzUsuń