Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. wody (może być gazowana)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 0,5 cytryny
- cukier puder do opruszenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier i cukier wanilinowy. Ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie. Dodać olej, wymieszać i wlać wodę, skórkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać, przelać do formy (u mnie silikonowa forma z kominem) i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.
Piec około 1:10 minut, do suchego patyczka.
Ostudzić i wyjąć z formy.
Babkę oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
0 komentarze:
Prześlij komentarz