sobota, 4 kwietnia 2015

Babka pachnąca cytryną

Pyszna babka, lekko cytrynowa w smaku, wilgotna, zachowująca długo świeżość. To wszystko co mam do napisania - bo wiadomo, dobrych rzeczy przedstawiać nie trzeba :)  Przepis dostałam od cioci Bożeny, lecz troszkę go zmodyfikowałam.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody (może być gazowana)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 0,5 cytryny
  • cukier puder do opruszenia
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Nagrzej piekarnik do 160 stopni.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier i cukier wanilinowy. Ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie. Dodać olej, wymieszać i wlać wodę, skórkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać, przelać do formy (u mnie silikonowa forma z kominem) i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.
Piec około 1:10 minut, do suchego patyczka.
Ostudzić i wyjąć z formy.
Babkę oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template