Na pierwszy ogień poszedł przepis na muffinki z toffi. Skład bardzo prosty, wykonanie także, więc zrobiłam. Wyszły smaczne, ale jak powiedział Ł. za mało w nich toffi, co w sumie i ja zauważyłam.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1, 1/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/3 szkl. oleju
- 10 dag cukierków toffi - użyłam krówek (myślę, że można dać 30 dag)
- 1 jajko
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- 1, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sodę. Dodać posiekane na drobno cukierki.
Foremki na muffiny napełniać do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 - 23 minuty - do suchego patyczka.
Przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków" wyd. Olesiejuk pod redakcją Magdaleny Drukort
0 komentarze:
Prześlij komentarz