Składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 1 kg dobrej jakości twarogu zmielonego dwukrotnie
- 2 op. budyniu waniliowego
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. mleka
- opcjonalnie 2 op. herbatników
Przygotowanie;
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puch. Dodawać partiami twaróg i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Wsypać budyń, wlać olej. Zamieszać. Dolać mleko i ponownie wymieszać.
Masę ostrożnie przelać na formę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 1:10 minut.
Sernik po upieczeniu studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz