czwartek, 19 marca 2015

Sernik z jogurtów bałkańskich

Ten przepis dostałam dawno temu od mamy mojego przyjaciela. Dzisiaj przyszła pora na jego odświeżenie i małe zmodyfikowanie. Sernik na jogurtach jest alternatywą dla sernika tradycyjnego. Jest lekki i delikatny. Po upieczeniu nieco opada ale nie ujmuje to nic ze smaku. 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 duże jogurty bałkańskie (każdy po 340 g)
  • 1 op. okrągłych biszkoptów biszkoptów
Polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia i dno wykładamy biszkoptami.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do większej miski wrzucamy żółtka i ucieramy je z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. 
Gdy masa będzie puszysta, dodajemy jogurty, mieszamy i dodajemy budyń w proszku i olej. Dokładnie mieszamy. 
Białka ubijamy na sztywno, po czym delikatnie dodajemy je do masy jogurtowej. Mieszamy szpatułką i ostrożnie wylewamy masę na biszkopty.  
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godz. 20 minut. 
Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik ostygnie, rozpuszczamy czekoladę z mlekiem - nie dopuszczamy do zagotowania. Polewamy sernik.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template