Składniki na ciasto:
- 6 szkl. mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 2 szkl. mleka
- 1/3 kostki masła lub margaryny
Składniki na masę:
- 500 g twarogu (u mnie półtłusty, niemielony z kostki)
- 1 op. budyniu waniliowego na 0,5 l mleka
- 1,5 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru (do smaku)
Składniki na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto:
W garnuszku podgrzewamy mleko - musi być ciepłe, po czym wsypujemy do niego cukier, wykruszamy drożdże i dosypujemy z podanej ilości mąki dwie łyżki, mieszamy i odstawiamy do momentu aż masa zacznie się mocno pienić.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około 30 minut - 60 minut (do podwojenia objętości).
Masa:
W garnuszku zagotowujemy 1 szkl. mleka z 4 łyżkami cukru, w pozostałej ilości mleka rozrabiamy budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy budyń, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch budyniu przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzyła się na nim nieapetyczna skorupka.
W misce rozdrabniamy widelcem twaróg, dodajemy ostudzony budyń i mieszamy aż do połączenia się składników. Gdyby masa była za mało słodka dodać cukier i wymieszać.
Lukier:
Cukier puder połączyć z wodą i sokiem z cytryny. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcje. Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt i wykładać na nią część masy serowo-budyniowej, zawijać jak roladę. Tempom stroną noża ciąć ciasto na około 1,5 cm krążki i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy między ślimaczkami. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić do niego wyrośnięte ślimaczki i piec przez około 25 minut, do złotego koloru.
Ślimaczki lekko ostudzić i polać lukrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz