poniedziałek, 2 marca 2015

Filet z kurczaka w sosie porowym

Por, który jest symbolem Walii jest w moim odczuciu, warzywem nieocenionym. Nie wyobrażam sobie bez niego rosołu, maminej surówki, sałatki czy sosów. Dlatego dzisiaj propozycja na sos porowy, idealny w swej prostocie - aksamitny i delikatny, pięknie skomponował się z piersią z kurczaka. 

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • około 40 cm kawałek zielonej części pora
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 400 ml bulionu drobiowego bądź wody
  • 4 łyżki mąki
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz, 
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju
Podwójny filet przeciąć na pół, oczyścić z błonek i chrząstek. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na około 1 godzinę. 
Por przeciąć wzdłuż na pół, dokładnie umyć, wysuszyć i pokroić w pół krążki.
Na patelni rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. pod koniec smażenia drugiej strony filetu na patelnie wrzucić por i podsmażać jeszcze około 2 minut, po czym zalać zawartość patelni bulionem lub wodą, wrzucić liść laurowy i gotować około 5 minut. Dolać śmietankę i gotować około 20 - 25 minut, aż sos się zredukuje. Doprawić pieprzem ziołowym i w razie potrzeby solą.
Gdy sos będzie zredukowany, wyjąć z niego filety a zawartość zlać do naczynia i zmiksować na gładką masę. Przelać z powrotem na patelnię, wrzuć mięso, zagotować i wyłączyć.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

1 komentarze:

  1. Kasiu...a gdzie WARZYWA ?! suróweczka aż się prosi :D - Twoja Raczkowa :D

    OdpowiedzUsuń

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template