Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- około 40 cm kawałek zielonej części pora
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 400 ml bulionu drobiowego bądź wody
- 4 łyżki mąki
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz,
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oleju
Podwójny filet przeciąć na pół, oczyścić z błonek i chrząstek. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na około 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. pod koniec smażenia drugiej strony filetu na patelnie wrzucić por i podsmażać jeszcze około 2 minut, po czym zalać zawartość patelni bulionem lub wodą, wrzucić liść laurowy i gotować około 5 minut. Dolać śmietankę i gotować około 20 - 25 minut, aż sos się zredukuje. Doprawić pieprzem ziołowym i w razie potrzeby solą.
Gdy sos będzie zredukowany, wyjąć z niego filety a zawartość zlać do naczynia i zmiksować na gładką masę. Przelać z powrotem na patelnię, wrzuć mięso, zagotować i wyłączyć.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Kasiu...a gdzie WARZYWA ?! suróweczka aż się prosi :D - Twoja Raczkowa :D
OdpowiedzUsuń