czwartek, 19 marca 2015

Mus czekoladowy z awokado

Dla tych z Was, którzy kochają awokado i czekoladę oraz dla tych, którzy dopiero uczą się smaku tego owocu przedstawiam przepis na mus czekoladowy. Zdrowy, aksamitny, po którego zjedzeniu nie ma się wyrzutów sumienia. 


Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 sztuk suszonych daktyli bez pestek
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Z daktyli pozbywamy się pestek, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 30 minut, aby były miękkie.
Gdy daktyle będą miękkie, odcedzamy je, wrzucamy do większego naczynia. Wydrążamy awokado i wrzucamy do daktyli. Wlewamy mleko i dodajemy miód. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajmy sól, kakao i cynamon - miksujemy i sprawdzamy smak. W razie potrzeby doprawiamy.
Mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.




Przepis pochodzi z tej strony 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template