sobota, 30 maja 2015

Truskawkowy krem

Słodki, truskawkowy krem to letnia alternatywa dla znanego kremu orzechowo-czekoladowego. Jeśli lubicie takie smaki, to jest to propozycja dla Was. 
Składniki:
  • 300 g truskawek
  • 50 g cukru
  • 20 g masła
  • 1 szkl. mleka w proszku
Truskawki umyć, odszypułkować i wrzucić do wysokiego naczynia, dodać cukier i zmiksować na mus. Przelać do rondelka, wrzucić masło i zagotować. Do gorącej masy wsypać mleko w proszku, energicznie mieszając. Pastę ponownie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Krem można wykorzystać do smarowania kanapek, naleśników, babeczek czy jako przełożenie ciasta.

Zainspirowałam się przepisem z tej strony, jednak zmieniłam proporcję cukru, oraz dodałam więcej owoców bo oryginał był dla mnie za mało truskawkowy.





1 komentarze:

  1. a to pomysł ! Apetyczny kolor <3 chętnie bym spróbowała, może jak zakupie kolejny koszyczek truskawek :D piękne, zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template