poniedziałek, 1 czerwca 2015

Drożdżówka wyśmienita

Drożdżówka z dodatkiem serka mascarpone - czemu nie? Ciasto zyskuje na delikatności i dosłownie rozpływa się w ustach. Drożdżówka sama w sobie jest znakomita ale ta - to po prostu niebo w ustach :)

Składniki:
  • 250 ml mleka,
  • 30 g drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 600 g mąki + 2 łyżki mąki
  • 100 g serka mascarpone,
  • 100 g miękkiego masła,
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 100 masła
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki
Mleko podgrzać, wsypać cukier, dodać drożdże i mąkę - wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do spienienia.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajka i żółtka, dodać mascarpone i spieniony zaczyn. Wyrobić - ciasto będzie lepiło się do dłoni. Dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez około 10 minut, po czym odstawić przykryte ściereczką na około 60 minut - do podwojenia objętości.

Kruszonka: Masło, cukier i mąkę połączyć tak, aby powstały grudki.

Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie*, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formą, posypać kruszonką i ponownie odstawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić wyrośnięte ciasto i piec przez około 35 - 40 minut, do złotego koloru.


* ciasto jest dość luźne więc przy wyrabianiu można sobie pomóc smarując ręce olejem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template