Drożdżówka z dodatkiem serka mascarpone - czemu nie? Ciasto zyskuje na delikatności i dosłownie rozpływa się w ustach. Drożdżówka sama w sobie jest znakomita ale ta - to po prostu niebo w ustach :)
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 30 g drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- 600 g mąki + 2 łyżki mąki
- 100 g serka mascarpone,
- 100 g miękkiego masła,
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 masła
- 100 g cukru
- 250 g mąki
Mleko podgrzać, wsypać cukier, dodać drożdże i mąkę - wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do spienienia.
Kruszonka: Masło, cukier i mąkę połączyć tak, aby powstały grudki.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie*, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formą, posypać kruszonką i ponownie odstawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić wyrośnięte ciasto i piec przez około 35 - 40 minut, do złotego koloru.
* ciasto jest dość luźne więc przy wyrabianiu można sobie pomóc smarując ręce olejem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz