Składniki:
- 5 sporych kwiatostanów czarnego bzu
- 1 szkl. mąki
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, mleka i jajka zrobić ciasto - wszystko połączyć na gładką masę. Ciasto będzie dość gęste. Odstawić.
Na patelni rozgrzać olej.
Oczyszczone kwiaty zanurzać w cieście, po czym chwile nad miską odsączamy kwiaty z nadmiaru ciasta, układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy na średnim ogniu do złotego koloru z obu stron. Podczas smażenia, można uciąć część łodyżek.
Usmażone placuszki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz