Eton mess to tradycyjny angielski deser, składający się z truskawek, pokruszonej bezy i kremu. Deser był znany już w XIX wieku. Smak deseru to według mnie doskonałość - słodki, kwaśny, chrupiący. Koniecznie musicie spróbować - póki trwa sezon na truskawki. Przepis zaczerpnięty z programy Nigella Ekspresowo.
Składniki dla 4 osób:
- 4 szkl. truskawek,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 2 łyżki soku z granatu lub octu balsamicznego*,
- 2 szkl. śmietanki 30% lub 36%
- kilka dużych bez (ilość zależna od upodobań)
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i dodać sok z granatu lub ocet balsamiczny* (lub trochę rozgnieść truskawki aby puściły własny sok).
Bezy pokruszyć. Śmietanę ubić, aby miała konsystencję kremu. Dodać pokruszone bezy oraz część truskawek, delikatnie wymieszać. Nakładać do pucharków a wierzch udekorować pozostałymi truskawkami.
* można pominąć
0 komentarze:
Prześlij komentarz