środa, 10 czerwca 2015

Konfitura z płatków róży

Róża to imię mojej chrzestnej, jeden z najładniejszych zapachów jakie występują i smak wspomnień - beztroskie dzieciństwo, ciepłe lato i łakocie - prawdziwe, nie żadne sztuczne oszukańce. Dlatego dzisiaj, przenosząc się w przeszłość podsyłam przepis na konfiturę z płatków dzikiej róży.
Składniki:
  • 200 g płatków dzikiej róży
  • 150 g cukru 
  • 1 szkl. wody
  • sok z 1,5 cytryny
Płatki róży oczyścić, oderwać białe części płatka - nadają one gorycz, umieścić w naczyniu i zmiksować/utrzeć na gładką masę. Odstawić pod przykryciem na noc do lodówki.
Kolejnego dnia, przełożyć płatki do garnuszka, wsypać cukier zalać wodą i sokiem z cytryny i gotować na wolnym ogniu aż cała woda odparuje a konfitura będzie gęsta. 
Gorącą przelewać do czystych słoiczków, postawić do góry dnem i poczekać aż ostygnie.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template