A na dzisiejszy, szybki obiad przygotowałam przepyszne, ogniste frytki z batatów i chłodzący sos czosnkowo- koperkowy. Frytki smakują wybornie - pieczone, nie smażone, mocno pikantne i chrupiące. Spróbujecie?
Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Karoliny, na którym znajdziecie wiele ciekawych FIT propozycji.
Składniki:
- 1 duży batat,
- sól,
- papryka czerwona słodka,
- pieprz cayenne,
- szczypta rozmarynu
- około 1 łyżka oleju
Sos czosnkowo-koperkowy:
- pół łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki koperku,
- sól, pieprz do smaku
- kilka kropli soku z cytryny
Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Bataty obrać, pokroić w słupki - jak na frytki. Przerzuć do pojemnika. Posypać papryką, pieprzem cayenne, rozmarynem, solą i polać olejem - dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze przez około 10 minut, aż frytki nabiorą chrupkości.
W między czasie przygotować sos: do naczynia włożyć majonez, jogurt, posiekaną natkę koperku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, wymieszać - doprawić do smaku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz