poniedziałek, 1 czerwca 2015

Ogniste frytki z batatów

Bataty - znane jako słodkie ziemniaki, pataty, wilec ziemniaczany czy kumara. Pochodzi z Ameryki Południowej. Można je spożywać na surowo, pieczone lub gotowane. Ich słodki miąższ znajduje zastosowanie nie tylko w daniach wytrawnych ale także słodkich. 

A na dzisiejszy, szybki obiad przygotowałam przepyszne, ogniste frytki z batatów i chłodzący sos czosnkowo- koperkowy. Frytki smakują wybornie - pieczone, nie smażone, mocno pikantne i chrupiące. Spróbujecie?

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Karoliny, na którym znajdziecie wiele ciekawych FIT propozycji. 
Składniki:
  • 1 duży batat,
  • sól,
  • papryka czerwona słodka,
  • pieprz cayenne, 
  • szczypta rozmarynu
  • około 1 łyżka oleju
Sos czosnkowo-koperkowy:
  • pół łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki koperku,
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny
Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Bataty obrać, pokroić w słupki - jak na frytki. Przerzuć do pojemnika. Posypać papryką, pieprzem cayenne, rozmarynem, solą i polać olejem - dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze przez około 10 minut, aż frytki nabiorą chrupkości. 

W między czasie przygotować sos: do naczynia włożyć majonez, jogurt, posiekaną natkę koperku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, wymieszać - doprawić do smaku. 

Po upieczeniu frytki wyciągnąć na talerz i podawać gorące z sosem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template