niedziela, 7 czerwca 2015

Jagodzianki

Smak lata i dzieciństwa zamknięty w pysznej, puszystej bułeczce - czyli zapraszam na jagodzianki. 
Jagódki co prawda dopiero zaczną pojawiać się w naszych lasach, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać mrożone pozostałości z zeszłego lata :)
Składniki (na około 10 dużych bułek)
  • 600 g mąki
  • 80 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
Nadzienie: 
  • 500 g jagód - mrożone odsączyć z soku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kaszy manny*
Mleko podgrzać - nie może być za gorące, dodać cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki,zamieszać, odstawić do spienienia.
Rozpuścić masło.
Do miski wsypać resztę mąki, wbić jajka i dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić. Gdy ciasto będzie już gładkie wlać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie całe masło. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości).

Świeże jagody przebrać, umyć i osuszyć. Posypać cukrem. Mrożone jagody, rozmrozić, odsączyć, dodać cukier i kasze manną - wymieszać.

Po wyrośnięciu, wyrabiać ciasto jeszcze przez chwilę, podzielić je na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować, na środek wyłożyć około 2 łyżki jagód i zaklejać jak pierogi, po czym uformować walec - układać łączeniem do dołu. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Po wyrośnięciu posmarować bułeczki rozmąconym żółtkiem.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić wyrośnięte i bułki i piec około 25 minut- do złotego koloru.

* Kaszę manną dodać tylko w przypadku mrożonych owoców - wchłonie wówczas pozostały sok.

Przepis pochodzi z tej strony

1 komentarze:

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template