Składniki na warstwę serową:
- 200 g serka kremowego
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki cukru - wg uznania
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 ml pulpy z mango
- 1/3 szkl. wody
Mus z mango:
- 200 ml pulpy z mango
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szkl. wody
Sernik:
W szklance namoczyć żelatynę a następnie rozpuścić ją w 1/3 szkl. wody. Ostudzić. Do naczynia przełożyć kremowy serek, jogurt grecki i pulpę z mango, dodać cukier i wymieszać. Dodać ostudzoną żelatynę, energicznie wszystko wymieszać i przelać do przygotowanej formy. Odstawić do lodówki do stężenia.
Mus z mango:
W wysokim naczyniu namoczyć żelatynę a następnie rozpuścić ją w 1/2 szkl. wody. Gdy żelatyna zacznie tężeć, zacząć ją ubijać aż zacznie powstawać piana. Do piany delikatnie dodawać pulpę z mango. Tak powstały mus przełożyć na schłodzony i stężały sernik, i ponownie wstawić do lodówki na minimum 2 godziny - aż porządnie stężeje.
0 komentarze:
Prześlij komentarz