wtorek, 5 maja 2015

Sernik na zimno z mango

Dzisiaj zapraszam na pyszny, lekki sernik na zimno z musem z mango. Sernik jest delikatny, puszysty, owocowy, nie za słodki, bez spodu - poszłam na łatwiznę, ale efekt i tak był pyszny.


Składniki na warstwę serową:
  • 200 g serka kremowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki cukru - wg uznania
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml pulpy z mango
  • 1/3 szkl. wody
Mus z mango:
  • 200 ml pulpy z mango
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szkl. wody
Przygotować tortownicę: wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą, zagotować wodę do rozpuszczenia żelatyny.


Sernik: 
W szklance namoczyć żelatynę a następnie rozpuścić ją w 1/3 szkl. wody. Ostudzić. Do naczynia przełożyć kremowy serek, jogurt grecki i pulpę z mango, dodać cukier i wymieszać. Dodać ostudzoną żelatynę, energicznie wszystko wymieszać i przelać do przygotowanej formy. Odstawić do lodówki do stężenia.

Mus z mango:
W wysokim naczyniu namoczyć żelatynę a następnie rozpuścić ją w 1/2 szkl. wody. Gdy żelatyna zacznie tężeć, zacząć ją ubijać aż zacznie powstawać piana. Do piany delikatnie dodawać pulpę z mango. Tak powstały mus przełożyć na schłodzony i stężały sernik, i ponownie wstawić do lodówki na minimum 2 godziny - aż porządnie stężeje.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template