sobota, 30 maja 2015

Kompot rabarbarowo-truskawkowy

Jako dziecko nie piłam dużo napojów gazowanych, bo zamiast nich mama dawała nam do picia najróżniejsze kompoty. Mój ulubiony to właśnie kompot z rabarbaru, wiśni albo truskawek.
Dlatego więc dla ochłody w ciepły dzień polecam napić się kompotu z rabarbaru, truskawek i banana, który dodaje ciekawy smak, przez co, napój jest na prawdę pyszny. 


Składniki:
  • 400 g rabarbaru,
  • 250 g truskawek,
  • 2 banany,
  • około 5 łyżek cukru,
  • 1,5 l wody
Wszystkie składniki dokładnie umyć. Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki. Truskawki odszypułkować, przekroić na pół. Banany obrać i pokroić na około 3 cm kawałki. 
Rabarbar umieścić w garnku, wsypać cukier, dolać wodę i gotować do miękkości. Dodać truskawki - gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty a na koniec wrzucić banany i gotować jeszcze przez 5 minut, na bardzo mały ogniu.
W razie potrzeby dosłodzić. Schłodzić i podawać*.

* Jeśli nie lubicie owoców z kompotu (ale przecież one są najlepsze ;) ) to przelejcie go przez sitko, aby był czysty

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template