piątek, 9 września 2016

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Będąc na wycieczce w Poznaniu, jadłam pyszną zupę dyniową na mleku kokosowym. Tak mi zasmakowała, że spróbowałam zrobić ją dzisiaj w domu. Chyba się udało! Jest wyborna - aksamitna, aromatyczna, lekko słodka, lekko pikantna i bardzo pożywna. Dla mnie bomba. Spróbujesz?
Składniki:
  • 2 kg dyni - samego miąższu, bez pestek i skóry, 
  • 1,8 litra gorącej wody, 
  • 2 duże marchewki, 
  • 1 duża cebula, 
  • 0,5 kawałka pietruszki, 
  • 300 ml mleka kokosowego, 
  • liść laurowy, 
  • papryczka chili - do smaku,
  • sól - do smaku, 
  • pestki słonecznika do posypania, 
  • natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, zagotuj ją, po czym wrzuć obrane i pokrojone na połówki marchewki, pietruszkę i cebulę, papryczkę chili oraz liść laurowy. 

Po 10 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę, wcześniej oczyszczoną i obraną dynię. Przykryj i gotuj do miękkości. 

Zestaw garnek z płomienia i zmiksuj miękkie warzywa na gładką masę. Dolej mleko kokosowe, dopraw solą i jeszcze chwilę miksuj. Lekko podgrzej. 

Na suchej, rozgrzanej patelni upraż słonecznik. Pokrój drobno natkę pietruszki. 

Zupę nalej do miseczek, posyp uprażonym słonecznikiem i natką pietruszki. 
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template