Składniki:
- 2 kg dyni - samego miąższu, bez pestek i skóry,
- 1,8 litra gorącej wody,
- 2 duże marchewki,
- 1 duża cebula,
- 0,5 kawałka pietruszki,
- 300 ml mleka kokosowego,
- liść laurowy,
- papryczka chili - do smaku,
- sól - do smaku,
- pestki słonecznika do posypania,
- natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, zagotuj ją, po czym wrzuć obrane i pokrojone na połówki marchewki, pietruszkę i cebulę, papryczkę chili oraz liść laurowy.
Po 10 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę, wcześniej oczyszczoną i obraną dynię. Przykryj i gotuj do miękkości.
Zestaw garnek z płomienia i zmiksuj miękkie warzywa na gładką masę. Dolej mleko kokosowe, dopraw solą i jeszcze chwilę miksuj. Lekko podgrzej.
Na suchej, rozgrzanej patelni upraż słonecznik. Pokrój drobno natkę pietruszki.
Zupę nalej do miseczek, posyp uprażonym słonecznikiem i natką pietruszki.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz