sobota, 24 września 2016

Czekoladowe ciasto z fasoli

W życiu każdego człowieka, przychodzi taki czas, kiedy chce się zjeść niesprecyzowane "coś" dobrego. Często pada na słodkie - może jakieś wafelki, cukierki albo ciasto, od których niestety rośnie du**. Jest jednak na to sposób. Pyszne i zdrowe ciasto z czerwonej fasoli i bananów, bez dodatku mąki. Przekonałam Cię?
Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 duży banan, 
  • 4 duże jajka, 
  • 2-3 łyżki miodu / ksylitolu (lub dosłodzić wedle upodobań),
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 3 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżki nasion chia,
  • garść orzechów - u mnie pekan,
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia, lub tak jak ja, użyj formy silikonowej.

Fasolę odsącz z zalewy i dokładnie wypłucz. Przełóż do naczynia, dodaj obranego i połamanego na mniejsze kawałki banana i zblenduj na gładką masę. 

Do masy wbij jajka, dodaj miód, olej, wsyp sodę oczyszczoną, cynamon, kakao i nasiona chia i chwilę blenduj, na gładką masę. Dodaj połamane na mniejsze kawałki orzechy. Wymieszaj i przelej do formy.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. 
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto możesz polać rozpuszczoną gorzką czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi albo po prostu zjeść bez niczego ;)

Smacznego.

Jest to kolejny przepis od Ani J., który lekko zmodyfikowałam. Dzięki! :)

2 komentarze:

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template