sobota, 3 września 2016

Zapiekanka z cukinii

Cukinia, kabaczek, dynia zwyczajna - jak zwał, tak zwał, grunt, że smakuje dobrze i jest gwiazdą w dzisiejszej zapiekance, na którą zapraszam. 
Za przepis dziękuję cioci Bożenie, u której pierwszy raz jadłam zapiekankę. 
Składniki:
  • 3 szkl. pokrojonej w kostkę cukinii - pozbawionej nasion,
  • 1 szkl. tartego sera*, 
  • 1 duża papryka pokrojona w kostkę,
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 
  • 0,5 kg chudej kiełbasy pokrojonej w kostkę**
Ciasto: 
  • 3 jajka,
  • 1/4 szkl. oleju (można użyć masła klarowanego),
  • 1/2 szkl. mleka, 
  • 1 szkl. mąki - u mnie owsiana, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • sól do smaku - około 1 łyżeczki,
  • pieprz do smaku - około 0,5 łyżeczki.
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Blachę*** wyłóż papierem do pieczenia.

Do dużej misy wrzuć składniki farszu - pokrojoną cukinię, paprykę, cebulę, kiełbasę i tary ser. Wymieszaj dokładnie. 

W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą: jajka, olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Masa musi mieć gładką konsystencję, bez grudek. 

Zalej farsz masą, dokładnie wymieszaj - do tego najlepiej nadadzą się Twoje prywatne ręce ;) Powstały farsz przełóż na blachę i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 - 55 minut - do złotego koloru (grzałka górna i dolna - bez termoobiegu).
Zapiekanka najlepiej smakuje gorąca. 

* - zamiast sera żółtego można użyć mozzarelli lub tofu,
**- zamiast kiełbasy można użyć mięsa np. z fileta z kurczaka
*** - większa blacha, sprawi, że zapiekanka będzie niższa (moja ma około 3 cm grubości) a przy tym smaczniejsza. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template