Za przepis dziękuję cioci Bożenie, u której pierwszy raz jadłam zapiekankę.
Składniki:
- 3 szkl. pokrojonej w kostkę cukinii - pozbawionej nasion,
- 1 szkl. tartego sera*,
- 1 duża papryka pokrojona w kostkę,
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
- 0,5 kg chudej kiełbasy pokrojonej w kostkę**
Ciasto:
- 3 jajka,
- 1/4 szkl. oleju (można użyć masła klarowanego),
- 1/2 szkl. mleka,
- 1 szkl. mąki - u mnie owsiana,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól do smaku - około 1 łyżeczki,
- pieprz do smaku - około 0,5 łyżeczki.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Blachę*** wyłóż papierem do pieczenia.
Do dużej misy wrzuć składniki farszu - pokrojoną cukinię, paprykę, cebulę, kiełbasę i tary ser. Wymieszaj dokładnie.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą: jajka, olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Masa musi mieć gładką konsystencję, bez grudek.
Zalej farsz masą, dokładnie wymieszaj - do tego najlepiej nadadzą się Twoje prywatne ręce ;) Powstały farsz przełóż na blachę i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 - 55 minut - do złotego koloru (grzałka górna i dolna - bez termoobiegu).
Zapiekanka najlepiej smakuje gorąca.
* - zamiast sera żółtego można użyć mozzarelli lub tofu,
**- zamiast kiełbasy można użyć mięsa np. z fileta z kurczaka
*** - większa blacha, sprawi, że zapiekanka będzie niższa (moja ma około 3 cm grubości) a przy tym smaczniejsza.
0 komentarze:
Prześlij komentarz