czwartek, 8 września 2016

Omlet z leśnymi grzybami

Dzisiaj, kolejna śniadaniowa propozycja. Może nie jest to najszybsze śniadanie, ale bardzo smaczne. Warto skorzystać z tego przepisu, właśnie teraz, gdy rozpoczynamy sezon grzybowy. 
Składniki:
  • około 150 g grzybów - u mnie świeży miks kurek i prawdziwków, 
  • 1 średniej wielkości cebula, 
  • kilka plastrów wędliny z fileta z indyka - opcjonalnie
  • 2 jajka - żółtka i białka oddzielnie, 
  • 2 białka, 
  • 2 płaskie łyżki mąki ryżowej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeży szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, grzyby oczyść i pokrój na większe kawałki. 

Na patelnię wlej trochę oleju, wrzuć cebulę i chwilę podsmażaj. Dodaj grzyby - tak aby każdy kawałek był luźno ułożony. Przypraw solą i pieprzem. Smaż do ich miękkości. Opcjonalnie dodaj w tym miejscu także wędlinę. 

W osobnym naczyniu umieść białka - ubij na sztywną pianę, dodaj rozkłócone żółtka dalej ubijając. Do piany przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Masę przelej na patelnie z grzybami. Lekko wymieszaj - tak aby grzyby znalazły się w całym cieście i smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas podważając brzegi. Gdy omlet z jednej strony się zarumieni, przerzuć go na drugą stronę i również smaż do złotego kolor. 

Po usmażeniu przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template