Składniki:
- około 150 g grzybów - u mnie świeży miks kurek i prawdziwków,
- 1 średniej wielkości cebula,
- kilka plastrów wędliny z fileta z indyka - opcjonalnie
- 2 jajka - żółtka i białka oddzielnie,
- 2 białka,
- 2 płaskie łyżki mąki ryżowej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- świeży szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, grzyby oczyść i pokrój na większe kawałki.
Na patelnię wlej trochę oleju, wrzuć cebulę i chwilę podsmażaj. Dodaj grzyby - tak aby każdy kawałek był luźno ułożony. Przypraw solą i pieprzem. Smaż do ich miękkości. Opcjonalnie dodaj w tym miejscu także wędlinę.
W osobnym naczyniu umieść białka - ubij na sztywną pianę, dodaj rozkłócone żółtka dalej ubijając. Do piany przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Masę przelej na patelnie z grzybami. Lekko wymieszaj - tak aby grzyby znalazły się w całym cieście i smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas podważając brzegi. Gdy omlet z jednej strony się zarumieni, przerzuć go na drugą stronę i również smaż do złotego kolor.
Po usmażeniu przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz