czwartek, 22 września 2016

Pieczony omlet z pomidorami i mozarella

Kolejna propozycja śniadaniowa, której inspiracją był przepis Ani - koleżanki z roku. Śniadanie będzie idealną możliwością dla osób chcących się zdrowo odżywiać lub po prostu zjeść coś innego, niż kanapki czy parówki. Pieczony omlet - tylko z pozoru wydaje się być pracochłonny - bo wystarczy tylko wymieszać i zapiec. Coś pysznego. Skusisz się?
 Składniki:
  • 3 jajka - żółtka oddzielone od białek, 
  • 2 łyżki mąki ryżowej, 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia / sody,
  • 2 łyżki mleka, 
  • 5 plastrów salami, 
  • 5 kuleczek mozzarelli mini, 
  • 1 średnia cebula, 
  • 2 pomidory, 
  • listki świeżej bazylii, 
  • 1/3 łyżeczki soli, 
  • pieprz, 
  • 1 łyżeczka oleju / masła klarowanego.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 
Na patelnię wlej 1 łyżeczkę oleju i duś pod przykryciem, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie miękka. W między czasie obierz pomidory ze skórki. 

Salami pokrój na drobniejsze kawałki. Bazylię posiekaj, Pomidora pokrój na mniejsze kawałki. Kuleczki mozzarelli przekrój na pół.

Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj żółtka i dalej delikatnie ubijaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i pieprz. Wymieszaj delikatnie. Następnie dodaj podduszoną cebulę, salami, bazylię i mozzarelle. Wymieszaj. 

Masę przelej do formy (u mnie silikonowa) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. 
Smacznego. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template