Składniki:
- 3 jajka - żółtka oddzielone od białek,
- 2 łyżki mąki ryżowej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia / sody,
- 2 łyżki mleka,
- 5 plastrów salami,
- 5 kuleczek mozzarelli mini,
- 1 średnia cebula,
- 2 pomidory,
- listki świeżej bazylii,
- 1/3 łyżeczki soli,
- pieprz,
- 1 łyżeczka oleju / masła klarowanego.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Na patelnię wlej 1 łyżeczkę oleju i duś pod przykryciem, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie miękka. W między czasie obierz pomidory ze skórki.
Salami pokrój na drobniejsze kawałki. Bazylię posiekaj, Pomidora pokrój na mniejsze kawałki. Kuleczki mozzarelli przekrój na pół.
Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj żółtka i dalej delikatnie ubijaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i pieprz. Wymieszaj delikatnie. Następnie dodaj podduszoną cebulę, salami, bazylię i mozzarelle. Wymieszaj.
Masę przelej do formy (u mnie silikonowa) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz