piątek, 21 sierpnia 2015

Sernik czekoladowy

Dzisiaj zapraszam na małą i jednocześnie przepyszną przeróbkę sernika z mlekiem. Sernik powstał pod wpływem chwili. Jest delikatny i wilgotny, jak jego poprzednik i przyjemnie czekoladowy.
Zapraszam do wypróbowania. 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1200 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g groszków czekoladowych - można pominąć
  • 3/4 mleka + 1 łyżka mleka
  • opcjonalnie 2 opakowania herbatników.
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami*
Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kawałki, wrzucić do misy, dolać 1 łyżkę mleka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
W oddzielnym naczyniu oddzielone od białek żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać partiami twaróg i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Wsypać budyń, wlać olej oraz rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Dolać mleko i wsypać groszki czekoladowe, ponownie wymieszać.
Ubić na sztywno pianę z białek, po czym dodawać porcjami do masy, delikatnie mieszając szpatułką.
Masę ostrożnie przelać do wyłożonej herbatnikami formy, wstawić do piekarnika i piec przez około 1:10 minut.
Sernik po upieczeniu studzić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiach.

* Jeśli zdecydujecie się zastąpić herbatniki kruchym spodem, wówczas musicie go podpiec i ostudzić.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template