piątek, 21 sierpnia 2015

Placki na zsiadłym mleku

Sodziaki to niezwykle puszyste placuszki, doskonałe na śniadanie, bo robi je się szybko i zjada jeszcze szybciej. Soda i zsiadłe mleko, sprawiają, że są delikatne i puszyste jak chmurka, nawet po usmażeniu. Można je podawać z różnymi dodatkami - u mnie z marmoladą z papierówek i obowiązkowo szklanką mleka. Polecam i zapraszam. 
Składniki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 600 g zsiadłego mleka
  • olej do smażenia
Do podania:
  • marmolada z papierówek, ulubiony dżem lub inny dodatek, na który macie ochotę.
Wszystkie składniki dodawać kolejno do miski, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa powinna być gęsta jak śmietana, aby można było nakładać łyżką.
Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć płomień na średni - to ważne, aby placki dobrze się upiekły, płomień nie może być zbyt duży - ponieważ szybko się palą, ani zbyt mały, bo nasiąkną tłuszczem. Na rozgrzany tłuszcz układać porcje ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor. 
Układać na ręczniku papierowym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. 
Podawać z ulubionymi dodatkami i szklanką mleka :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template