Więc keep calm and upiecz ciasto :)
Przepis wyłudzony od cioci Bożeny. Składniki:
- 8 jajek
- 14 łyżek cukru
- 14 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 łyżek oleju
- około 1 kg owoców - u mnie papierówki, ale idealnie nadadzą się śliwki, truskawki, borówki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce myjemy i oczyszczamy, jabłka obieramy ze skórek i pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki.
Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, po czym powoli dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy, następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku.
Na wierzch ciasta układamy ciasto owoce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut do złotego koloru i suchego patyczka.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz