poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Ciasto awaryjne

Czasami przychodzi taki moment w życiu, że zjawiają się u nas niezapowiedziani goście lub dostajemy zamówienie na ciasto od spragnionej słodkości rodziny a czasu mało i na dodatek w lodówce świeci pustkami. Dlatego istnieją takie przepisy jak ten - prosty, szybki a i składniki praktycznie zawsze są w lodówce. 
Więc keep calm and upiecz ciasto :)
Przepis wyłudzony od cioci Bożeny. 
Składniki:
  • 8 jajek
  • 14 łyżek cukru
  • 14 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 14 łyżek oleju
  • około 1 kg owoców - u mnie papierówki, ale idealnie nadadzą się śliwki, truskawki, borówki
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce myjemy i oczyszczamy, jabłka obieramy ze skórek i pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki. 
Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, po czym powoli dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy, następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. 
Przez sito przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z pianą, po czym dolewamy olej, mieszamy dokładnie i przelewamy na przygotowaną formę.
Na wierzch ciasta układamy ciasto owoce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut do złotego koloru i suchego patyczka.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template