piątek, 28 sierpnia 2015

Szyszki

Szyszki - znane i lubiane, słodkie kulki z ryżu preparowanego i krówek lub masy krówkowej. Jeden ze smaków dzieciństwa - są proste w wykonaniu, więc przenoszę się tam, gdzie było mi jak w bajce... 
Składniki na szyszki z krówkami:
  • 90 g ryżu preparowanego
  • 250 g krówek
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mleka
Krówki rozpuszczamy na wolnym ogniu z masłem i mlekiem, mieszając by się nie przypaliły. Gdy masa będzie całkowicie gładka, zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wsypać ryż  dokładnie wymieszać aby każde ziarenko było pokryte masą. Dłońmi co jakiś czas zwilżanymi wodą formować kulki, gotowe układać na papierze do pieczenia aby stężały. 

Składniki na szyszki z masą krówkową:
  • 380 g masy krówkowej
  • 90 g ryżu preparowanego
Masę krówkową podgrzać, wsypać ryż, wymieszać i postępować według przepisu powyżej :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template