Składniki na masę serową:
- 700 g sera do serników o smaku waniliowym lub serków homogenizowanych waniliowych
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
- około 500 g świeżych truskawek
Wierzch ciasta:
- truskawki do dekoracji
- 2 galaretki truskawkowe
Spód ciasta:
- opakowanie biszkoptów - użyłam podłużnych
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Truskawki umyć, odciąć szypułki.
Zagotować w czajniku wodę. 800 ml gorącej ale nie wrzącej wody wlać do naczynia, wsypać dwie galaretki truskawkowe i wymieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po czym rozpuścić w połowie szklanki wody. Wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać.
Do ubitej śmietany dodawać partiami ciągle miksując serek. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę - wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami ubitej masy. Dokładnie wymieszać.
Na biszkopty wylać połowę masy serowej, ułożyć truskawki i zalać drugą połową masy. Pozostałą część truskawek pokroić w plastry, ułożyć na masie. Sernik włożyć do lodówki aby stężał.
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, ponownie wstawić do stężenia.
Źródło przepisu
0 komentarze:
Prześlij komentarz