Składniki:
- 350 g piersi z kurczaka
- 2 duże ziemniaki
- 2 duże marchewki
- około 10 cm białej części pora
- 1 mały korzeń pietruszki
- 800 g obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostki dyni
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- pestki dyni do posypania zupy
Pierś kurczaka oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra) i wstawiamy na średni płomień, Przykrywamy. W między czasie obieramy marchewki, pietruszkę, dynię, ziemniaki, czyścimy por i wszystko kroimy w średnią kostkę.
Gdy będzie już ugotowane, wyciągamy je z wywaru, wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, po czym wrzucamy wszystkie, przygotowane wcześniej warzywa. Mięso kroimy na drobniejsze kawałki i odkładamy
Gotujemy pod przykryciem do miękkości - potrwa to około 20 - 25 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i ścieramy do zupy imbir. Po minucie zdejmujemy zupę z ognia.
Miksujemy zupę na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne według naszych upodobań. Na koniec dodajmy kwaśną śmietanę.
Przed podaniem prażymy na suchej patelni pestki dyni. Zupę wylewamy na talerz, posypujemy prażonymi pestkami i podajemy.
Bon appetit!
0 komentarze:
Prześlij komentarz