Składniki na porcję dla dwóch osób:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Natkę drobno posiekać.
Do garnka wlać olej i wrzucić masło, następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić, uważając aby się nie przypaliło.
Gdy cebula będzie miękka, wrzucić mule, posypać solą i pieprzem, wlać piwo, dosypać posiekaną natkę, odkładając 1 łyżkę, zamieszać i dusić na średnim ogniu przez około 3 - 4 minuty. Co jakiś czas przemieszać muszle.
Gdy danie będzie gotowe, wyłożyć na głęboki półmisek, posypać pozostałą natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny i podawać z bagietką.
Smacznego.
- 1 kg świeżych muli
- 1 większa cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szkl. piwa
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz,
- pęczek natki pietruszki
- cytryna do podania
- bagietka do podania
Mule dokładnie wyczyścić i opłukać, wyrzucając otwarte muszle (jeśli zamkną się pod strumieniem wody, oznacza, że są żywe i można je jeść).
Do garnka wlać olej i wrzucić masło, następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić, uważając aby się nie przypaliło.
Gdy cebula będzie miękka, wrzucić mule, posypać solą i pieprzem, wlać piwo, dosypać posiekaną natkę, odkładając 1 łyżkę, zamieszać i dusić na średnim ogniu przez około 3 - 4 minuty. Co jakiś czas przemieszać muszle.
Gdy danie będzie gotowe, wyłożyć na głęboki półmisek, posypać pozostałą natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny i podawać z bagietką.
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz