Według mnie, ten deser to ideał! Jeśli nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić - na pewno nie pożałujecie.
Zapraszam!Składniki na 4 porcje:
- 100 g dobrej jakości niesolonego masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g cukru pudru,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 100 g mąki pszennej,
- masło i kakao do wysmarowania i oprószenia kokilek.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Kokilki wysmaruj masłem i oprósz kakao.
W garnku zagotuj wodę, wstaw do niego miskę (tak aby miska nie dotykała wody), wrzuć masło i połamaną czekoladę, rozpuść w kąpieli wodnej.
Gotową masę przelej do kokilek do około połowy wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut*
Po upieczeniu ciastko wyłóż na talerzyk, oprósz cukrem pudrem bądź kakao i podawaj - najlepsze są od razu po upieczeniu.
* czas pieczenia podany dla piekarnika elektrycznego, bez termoobiegu, grzanie górne i dolne, dla kokilek o średnicy 10 cm.
0 komentarze:
Prześlij komentarz