sobota, 9 kwietnia 2016

Risotto z zielonym groszkiem i przegrzebkami

Kupiłam w sklepie przegrzebki, bo zgodnie z moim postanowieniem Noworocznym - będę próbowała nowych smaków. I stało się. Przegrzebki w domu a ja szukałam dania, które chciałabym zjeść. Padło na risotto, które również robiłam pierwszy raz. 
Małże św. Jakuba, bo to one były dzisiaj moimi bohaterkami, są specyficzne w smaku i konsystencji - miękkie, lekko słodkie i lekko słone, przypominały mi zapachem chipsy krabowe, które babcia robiła nam w dzieciństwie. 
Zapraszam do wypróbowania. 
 Składniki na risotto:
  • 3 łyżki masła, 
  • 1 mała cebula drobno posiekana, 
  • 150 ml białego, wytrawnego wina, 
  • 100 g ryżu do risotto - u mnie Arborio, 
  • 400 ml gorącego bulionu warzywnego (lub drobiowego) dobrej jakości, 
  • 1 szkl. zielonego groszku (u mnie mrożony)
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty, 
  • 3 łyżki świeżo utartego parmezanu + trochę do posypania dania
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku do dekoracji
Składniki na przegrzebki:
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 8-10 oczyszczonych przegrzebek
Przygotowanie.
Ugotować groszek w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Połowę ilości groszku zmiksować z posiekaną miętą, na pure, a drugą połowę zostawić w całości.

Risotto: W rondelku roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać ryż, lekko posolić, zamieszać. Dolać wino, ciągle mieszając odczekać aż wchłonie większość wina. Do ryżu dolewać małymi porcjami bulion - czekając aż wchłonie poprzednią część płynu, przemieszać. Kontynuować przez około 20 minut - do momentu, aż ryż wchłonie płyn i będzie al dente. 

Przegrzebki: 4 minuty przed końcem gotowania ryżu, na patelni rozgrzać olej. Przegrzebki smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu, przez około 1,5 minuty na stronę. Doprawić solą i pieprzem.

Gdy ryż będzie ugotowany, dodać do niego puree z groszku, utarty parmezan oraz cały groszek. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, wyłożyć na talerze, położyć przegrzebki, posypać szczypiorkiem i oprószyć parmezanem.

Przepis pochodzi z tej strony

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template