Małże św. Jakuba, bo to one były dzisiaj moimi bohaterkami, są specyficzne w smaku i konsystencji - miękkie, lekko słodkie i lekko słone, przypominały mi zapachem chipsy krabowe, które babcia robiła nam w dzieciństwie.
Zapraszam do wypróbowania. Składniki na risotto:
- 3 łyżki masła,
- 1 mała cebula drobno posiekana,
- 150 ml białego, wytrawnego wina,
- 100 g ryżu do risotto - u mnie Arborio,
- 400 ml gorącego bulionu warzywnego (lub drobiowego) dobrej jakości,
- 1 szkl. zielonego groszku (u mnie mrożony)
- 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty,
- 3 łyżki świeżo utartego parmezanu + trochę do posypania dania
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku do dekoracji
Składniki na przegrzebki:
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
- 8-10 oczyszczonych przegrzebek
Przygotowanie.
Ugotować groszek w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Połowę ilości groszku zmiksować z posiekaną miętą, na pure, a drugą połowę zostawić w całości.
Risotto: W rondelku roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać ryż, lekko posolić, zamieszać. Dolać wino, ciągle mieszając odczekać aż wchłonie większość wina. Do ryżu dolewać małymi porcjami bulion - czekając aż wchłonie poprzednią część płynu, przemieszać. Kontynuować przez około 20 minut - do momentu, aż ryż wchłonie płyn i będzie al dente.
Przegrzebki: 4 minuty przed końcem gotowania ryżu, na patelni rozgrzać olej. Przegrzebki smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu, przez około 1,5 minuty na stronę. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy ryż będzie ugotowany, dodać do niego puree z groszku, utarty parmezan oraz cały groszek. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, wyłożyć na talerze, położyć przegrzebki, posypać szczypiorkiem i oprószyć parmezanem.
Przepis pochodzi z tej strony
0 komentarze:
Prześlij komentarz