sobota, 9 kwietnia 2016

Cytrynowy śledź

Śledzie - bardzo je lubimy i często u nas goszczą. Są nie tylko smaczne i zdrowe ale także łatwo dostępne i nie drogie. Dlatego też, warto spróbować śledzi z cytryną, które smakują na prawdę rewelacyjnie. 
Składniki:
  • 400 g filetów śledziowych,
  • 1 cytryna, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 twarda gruszka, 
  • 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy
  • pieprz grubo mielony 
  • olej
Przygotowanie:

Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w romby o szerokości około 2 cm.
Cytrynę sparzyć, wyszorować, przeciąć wzdłuż na pół, po czym pokroić na cienkie plasterki.
Gruszkę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i kroić w krążki.
W naczyniu (u mnie słoik z gumką) układać warstwami cebulę, cytrynę, gruszkę, śledzia... wrzucić ziele angielskie, liść laurowy a w brzegi słoika nasypać pieprz. Zalać olejem. Odstawić w chłodne miejsce.

Śledzie najlepsze są kolejnego dnia. Później, z racji cytryny nabierają goryczki - jeśli macie w planach aby poleżały dłużej, zetrzyjcie do śledzi trochę skórki z cytryny, po czym obierzcie ją i poukładajcie bez skórki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template