Składniki:
Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w romby o szerokości około 2 cm.
Cytrynę sparzyć, wyszorować, przeciąć wzdłuż na pół, po czym pokroić na cienkie plasterki.
Gruszkę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i kroić w krążki.
W naczyniu (u mnie słoik z gumką) układać warstwami cebulę, cytrynę, gruszkę, śledzia... wrzucić ziele angielskie, liść laurowy a w brzegi słoika nasypać pieprz. Zalać olejem. Odstawić w chłodne miejsce.
Śledzie najlepsze są kolejnego dnia. Później, z racji cytryny nabierają goryczki - jeśli macie w planach aby poleżały dłużej, zetrzyjcie do śledzi trochę skórki z cytryny, po czym obierzcie ją i poukładajcie bez skórki.
- 400 g filetów śledziowych,
- 1 cytryna,
- 1 duża cebula,
- 1 twarda gruszka,
- 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy
- pieprz grubo mielony
- olej
Przygotowanie:
Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w romby o szerokości około 2 cm.
Cytrynę sparzyć, wyszorować, przeciąć wzdłuż na pół, po czym pokroić na cienkie plasterki.
Gruszkę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i kroić w krążki.
W naczyniu (u mnie słoik z gumką) układać warstwami cebulę, cytrynę, gruszkę, śledzia... wrzucić ziele angielskie, liść laurowy a w brzegi słoika nasypać pieprz. Zalać olejem. Odstawić w chłodne miejsce.
Śledzie najlepsze są kolejnego dnia. Później, z racji cytryny nabierają goryczki - jeśli macie w planach aby poleżały dłużej, zetrzyjcie do śledzi trochę skórki z cytryny, po czym obierzcie ją i poukładajcie bez skórki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz