Kiedy w domu zalega mąka kukurydziana warto ją wykorzystać do zrobienia domowego chleba. Przepis prosty, składniki zazwyczaj są w domu a smak i zapach pieczonego chleba... no cóż po prostu nie ma jak w domu. Chlebek ma konkretną konsystencję, chociaż nie jest ciężki. Dobrze smakuje zarówno z wytrawnymi dodatkami jak i ze słodkim dżemem. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 10 g otrąb pszennych
- 1 płaska łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży
- 400 ml maślanki
Maszyna do wypieku chleba: wszystkie składniki wrzucić do maszyny do wypieku chleba. Ustawić program zwykły - trwa około 3 godzin, ustawić wielkość bochenka na 900 g, kolor średni i gotowe.
Piekarnik: wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiać aż do uzyskania sprężystej i jednolitej masy. Wstawić do naczynia, przykryć i odstawić na 1 godzinę (do podwojenia objętości). Gdy ciasto urośnie ponownie wyrobić. Wyłożyć do wyłożonej papierem lub wysypanej mąką formy i ponownie zostawić do wyrośnięcia - tym razem na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wstawić wyrośnięte ciasto i piec przez około 20 - 30 minut aż chleb nabierze rumianego koloru.
0 komentarze:
Prześlij komentarz