sobota, 28 czerwca 2014

Strucla drożdżowa z jagodami

Ciepła drożdżówka z połączeniem jagód z kruszonką. Idealne ciasto na poczęstunek dla gości. Z podanej ilości składników wychodzi bardzo duża porcja. Przepis wyciągnęłam od cioci Bożeny. 



Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 7 dag drożdży
  • 1,5 szkl. ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3/4 szkl. oleju
Jagody do wypełnienia:
  • 1 litr jagód (mogą być mrożone)
  • 6 łyżek cukru (do smaku)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/3 szkl. zimnej wody
Kruszonka:
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki
Jagody: Jagody przesypać do garnka, dolać około 2 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Dodać cukier i ciągle mieszając, gotować przez kolejne 5 minut. Do małego naczynia wsypać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dolać wody. Wyrobić na gładką masę. Do gotujących się jagód wlać powstały płyn, cały czas mieszając zagotować. Powstanie kisiel. Zdjąć z palnika i ostudzić. 

Ciasto: Z 1 szkl. ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do spienienia. Do dużego naczynia przesiać mąkę, wbić jajka, wlać olej i resztę, wsypać oba cukry oraz dolać spieniony zaczyn. Ciasto dobrze wyrobić, do momentu, kiedy będzie gładko odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na grubość około jednego centymetra, na duży prostokąt. Ciasto posmarować przygotowanymi wcześniej, wystudzonymi jagodami, zostawiając około 1 - 2 cm od brzegu. Ciasto zwinąć albo jak roladę do środka zaczynając od brzegów z każdej strony. Przełożyć delikatnie na blachę, łączeniem do dołu. Ciasto posypać kruszonką i odstawić na 20 minut, żeby podrosło. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez około 45 - 50 minut, do uzyskania złotego koloru.

Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć do uzyskania grudek.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

PaniKa w kuchni Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template