Składniki:
- 1 kg mąki
- 7 dag drożdży
- 1,5 szkl. ciepłego mleka
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3/4 szkl. oleju
Jagody do wypełnienia:
- 1 litr jagód (mogą być mrożone)
- 6 łyżek cukru (do smaku)
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/3 szkl. zimnej wody
Kruszonka:
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
- 200 g mąki
Jagody: Jagody przesypać do garnka, dolać około 2 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Dodać cukier i ciągle mieszając, gotować przez kolejne 5 minut. Do małego naczynia wsypać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dolać wody. Wyrobić na gładką masę. Do gotujących się jagód wlać powstały płyn, cały czas mieszając zagotować. Powstanie kisiel. Zdjąć z palnika i ostudzić.
Ciasto: Z 1 szkl. ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do spienienia. Do dużego naczynia przesiać mąkę, wbić jajka, wlać olej i resztę, wsypać oba cukry oraz dolać spieniony zaczyn. Ciasto dobrze wyrobić, do momentu, kiedy będzie gładko odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).
Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć do uzyskania grudek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz